Hoe edit je een goede social video?

Vijf tips!

Social video’s: misschien wel de nachtmerrie van elke zichzelf respecterende video-editor. Want hoe edit je een goede social video? Die edit je NIET! Sterker nog het lijkt er soms wel op dat de meest ‘slechte’ video’s nog wel het beste presteren. Of is dat puur mijn tere edit-hartje dat gebroken is?

Afhankelijk van het doel van de video en het platform waarop je het deelt zijn er natuurlijk wel wat algemene regels om rekening mee te houden als het om de edit gaat. Hier wat tips waar je sowieso je voordeel mee kunt doen.

1. De inhoud bepaalt de lengte
Video’s voor social media moeten kort zijn… Tenminste, dat denken we vaak. Maar wat nog belangrijker is, is dat de video (en dus ook de lengte van de video) naadloos aansluit bij het onderwerp of de boodschap van de video. Daarbij ligt het ook nog eens aan het platform op waar je het gaat plaatsen. YouTube is bijvoorbeeld meer geschikt voor langere video’s, terwijl op Instagram kortere video’s beter werken. Hoewel IGTV daar verandering in brengt.

2. Ondertiteling
Ongeveer 85 procent van de video’s op Facebook wordt zonder geluid bekeken. Hetzelfde geldt voor andere platforms. Het is dus geen overbodige luxe om ondertiteling aan je video toe te voegen, zodat mensen direct zien waar je video over gaat. Veel platforms bieden de mogelijkheid om een ondertiteling los toe te voegen aan de video, maar niet iedereen heeft de ondertiteling automatisch aanstaan op social media. Zorg er daarom voor dat je ondertiteling in de video plaatst, voordat je hem exporteert.

3. Geluid
Als je video dan toch met geluid wordt bekeken, dan is er niets zo vervelend als het niet om aan te horen is. Uiteraard is dit iets om zo goed mogelijk tijdens het filmen te verhelpen, door gebruik te maken van goede microfoons en rekening te houden met de omstandigheden waarin je opneemt. In de edit kun je zo goed mogelijk ruis proberen te onderdrukken en zijn er diverse effecten toe te passen om bijvoorbeeld een stem te boosten. Zorg voor een goede verhouding tussen stemmen, achtergrondmuziek en geluidseffecten en houd rekening met het volume voordat je exporteert. Check je video bijvoorbeeld met een koptelefoon, de speakers van je computer én vanaf een telefoon.

4. Eerste beeld is goud waard
Op social is de spanningsboog over het algemeen te vergelijken met die van een goudvis. Daarom moet je binnen drie seconden - misschien wel binnen één! - de aandacht trekken met je video. Dit principe passen wij bijvoorbeeld toe bij Rottergems (voor Rotterdam Binnenstad) en bij de inmiddels legendarische boksvlog van mijn zeer gewaardeerde collega’s Esmé en Emily.
Werk je met een bekend persoon, dan is het slim om deze als eerste in beeld te brengen in plaats van bijvoorbeeld een mooie omgeving, zoals bijvoorbeeld in deze video.

5. Kill your darlings
Misschien wel de belangrijkste tip: Kill your darlings. Zeker als je zelf ook de video gefilmd hebt. Ik betrap mezelf er nog vaak op dat ik bepaalde beelden in de edit verwerk, terwijl ze misschien leuker voor mij zijn dan voor de uiteindelijke doelgroep. Daarom laat ik ook altijd andere mensen naar de video kijken als ik aan het editten ben. Vraag iemand, die niet te veel bij het project betrokken is, om naar je video te kijken. Je merkt dan snel genoeg welke stukken eruit kunnen. 

Deze punten kun je over het algemeen bij de edit van je social video in de gaten houden. Per platform zijn er natuurlijk nog genoeg specifieke punten te bedenken, dus zorg dat je goed weet wat voor video op welk platform past. 
 

[Visual: Annemie van Lakwijk]