Video Killed The Radio Star

De opkomst van social video

Facebook, Instagram of Snapchat, bij alle grote spelers ligt de focus op dit moment op video. Van live tot 360 graden, het kan niet op! Denk eens na, hoeveel video’s heb jij vandaag al voorbij zien komen op social media?

Tegenwoordig kijken (vooral jonge) mensen amper naar de oude beeldbuis, maar wel naar video. Het lijkt al zo lang geleden, maar in 2016 brak videocontent pas door op social media. Er was geen ontkomen aan, vooral omdat kanalen als Facebook toen al erg pro-video waren en dit actief pushten.

Iedereen doet mee
Als organisatie ben je tegenwoordig bijna verplicht om content in videoformaat te posten om bij de rest te horen. Het maakt niet uit wie of wat je bent. Van overheids- tot commerciële organisatie, iedereen doet mee. Video is nu al een trend, maar het wordt alleen maar groter! Volgens onderzoek van Cisco bestaat het grootste deel van content eind 2017 uit video. Rond 2020 zal zelfs 82 procent van al het internetgebruik door consumenten in het teken staan van video (Cisco).

De criteria van video
Video speelt een belangrijke rol in het algoritme van Facebook. Sommige soorten content krijgen nou eenmaal meer aandacht dan anderen. Wij zien vaak dat videocontent op Facebook het best bekeken wordt van alle andere soorten socialmediacontent. Op zich best logisch...  elke soort content is in potentie interessant, afhankelijk van de boodschap, maar video heeft de eigenschap heel snel de aandacht te trekken.

De criteria waaraan een video moet voldoen zijn: humor, enthousiasme, echtheid, goede beeldkwaliteit en een bepaalde mate van educatie. Bij mannen staan video’s met onderwerpen als gaming en sport bovenin de zoekopdrachten, bij vrouwen is dat lifestyle, eten en beauty.

Toen RauwCC mij in het begin van mijn stage vroeg een vernieuwend element in te brengen in de serie Rottergems voor de Facebookpagina van Rotterdam Binnenstad, dacht ik meteen aan video. In deze rubriek bezoeken we de pareltjes in de binnenstad. In basis gaat het altijd om nieuwe, kleine adresjes - geen grote ketens. Dit waren fotoreportages, gemaakt met een professionele camera. Mooie foto’s, maar ik miste de emotie en passie van de ondernemers. Dat wilde ik laten zien en horen, en dat kon naar mijn mening maar op één manier…

Het resultaat: Rottergem #22 was de laatste editie in foto, Rottergem #23 de eerste in video. Rottergem #23 bereikte 53,3% meer personen dan Rottergem #22! Cool, toch?

Overtuigd? Mooi! Lees hier waar je naast de criteria rekening mee moet houden als je mensen wilt bereiken via video:
- YouTube en Facebook zijn de belangrijkste platforms;
- Post je video direct op het platform en niet met een YouTube- of Vimeo-link;
- De content moet geschikt zijn voor ieder device;
- Kwaliteit boven kwantiteit;
- Maak authentieke content en film echte reacties;
- Houd het zo kort mogelijk;
- Gebruik duidelijke thema’s en titels.

Succes. We zien je video wel voorbij komen!