De Nieuwe Ingenieurs
Iedereen kan slagen in de techniek
De Nieuwe Ingenieurs
Iedereen kan slagen in de techniek
Stel, je hebt een supergoed idee om het nijpende personeelstekort in de techniek op te lossen. Maar tegelijkertijd vraag je jezelf ook af hoe je dat op de juiste manier onder de aandacht brengt. Tsja, wat doe je dan? Juist, dan klop je gewoon bij RAUWcc aan.
Uitdaging
Dat is dan ook precies wat De Nieuwe Ingenieurs doen. Deze club wil mensen laten zien hoe waardevol werken in de techniek kan zijn. Want dat is volgens hen veel meer dan alleen werken met schroeven en kabels. Dat is iets doen dat ertoe doet: bijdragen aan de energietransitie. Daarom hopen ze de rest van Nederland aan te steken met diezelfde energie.
Dat brengt ons dan weer terug naar dat goede idee: het Energie Starterstraject. Dit is een nieuwe hbo-erkende microcredential waarmee iemand zich makkelijker kan laten omscholen naar een baan in de techniek. Niet door jarenlang terug te moeten naar de schoolbanken. Wel door gelijk praktijkervaring op te doen in het werkveld. Inclusief goed salaris, betrokken begeleiding van ervaren mentoren, doorgroeimogelijkheden en allerlei andere aantrekkelijke voordelen.
Klinkt als een gegarandeerd succes, niet? Toch bleken er nog wat ontbrekende schakels. Allereerst: Een goed doordachte strategie om de juiste doelgroep mee te bereiken. En nu we toch bezig zijn: die doelgroep moest ook nog wat scherper in beeld worden gebracht. Ook handig? Een merkwaardig campagneconcept met een ijzersterke hoofdboodschap. Werk aan de winkel dus.
Mensen zijn klaar om hun stempel te drukken op de toekomst van Nederland.
Aanpak
We beginnen bij het belangrijkste: informatie verzamelen, zodat aannames veranderen in zekerheden. Daarvoor nemen we eerst interviews af met tien personen uit de doelgroep. We toetsen aannames en brengen in kaart wat voor hen triggers zouden zijn om een stap naar de energiesector te zetten.
Met een berg informatie op zak is het daarna tijd voor een efficiënte strategische sessie. Samen met De Nieuwe Ingenieurs scheppen we daarom orde in de chaos. Dat betekent vragen beantwoorden als: wie is de doelgroep, wat triggert hen en hoe spelen we daar zo goed mogelijk op in?
Met die antwoorden gaan onze creatieven vervolgens weer flink aan de slag. We ontwerpen een campagneposter die het transformatieproces van deelnemers visualiseert. En we bedenken een krachtige campagneboodschap die een gevoel van urgentie en betrokkenheid communiceert.
Nu het creatief fundament stevig staat, is het tijd om invulling te geven aan de communicatie: een website, brochure, social content en online advertenties. En nu? Tijd om naar buiten te treden met het Energie Starterstraject natuurlijk. Maar wel met een slim uitgedachte strategie natuurlijk. Want aan het einde van de rit moet die microcredential wel gevuld zijn.
Resultaat
Dat lukt best goed, al zeggen we het zelf. Van tevoren zetten we nog in op minimaal 20 inschrijvingen. Maar al snel blijkt dat veel meer mensen klaar zijn voor een switch. Met maar liefst 155 uiteindelijke deelnemers overtreffen we onze verwachtingen namelijk ruim. Voor De Nieuwe Ingenieurs is het dé bevestiging dat hun idee klopt: mensen zijn klaar om hun stempel te drukken op de toekomst van Nederland.
In november 2025 gaat de tweede klas van het Energie Starterstraject van start. Wij kunnen niet wachten om het succes nog verder uit te bouwen en samen met De Nieuwe Ingenieurs te laten zien dat echt iedereen kan slagen in de techniek. Maar daar is meer voor nodig dan alleen nieuwe deelnemers. De volgende stap? Het nog actiever werven van bedrijven en organisaties uit de sector. Nieuwe energie vraagt nou eenmaal ook om een sterk netwerk.
Meer weten over dit project? Manon kan je alles vertellen!
Manon Bode
Strateeg
Maakt concrete plannen van complexe vraagstukken. Snelle denker, nog snellere prater. Teamplayer. Verder druk met: padel, crossfit, Brielle (Blues).